Každá fľaša chutí inak: viete, čo znamená, keď je whisky „single barrel“?

Sud, cask, či barrel.. Veľký drevený valec, v ktorom sa skladuje väčšina alkoholu predtým, než je stočený do fliaš a vydá sa na cestu k zákazníkom. V prípade whisky však výber suda znamená oveľa viac. Chcete vedieť prečo? A prečo je zaujímavé ochutnať whisky z „jedného suda“? Čítajte a dozviete sa.

marvin-l-61sZcZl3Mlk-unsplash

 

Ak sa pozriete na etikety väčšiny lepších whisky (a tiež „whiskey“), okrem „veku“ (zrenia), druhu a spôsobu prípravy tu častokrát nájdete aj informáciu o tom, z akých sudov daný mok pochádza.

Nepríde vám to trochu divné?

Na žiadnom víne či pive tieto informácie nenájdete, hoci rovnako ako whisky sa často skladuje v podobných drevených sudoch. Má to však svoj dôvod. Na rozdiel od vína a piva správny sud hrá značnú úlohu pri tvorbe jedinečného charakteru a chuti každej whisky.


V hlavnej úlohe: drevo

Predtým, než sa zavrie do suda a nechá zrieť, je whisky priezračný alkohol, ktorý chutí ako jačmenná pálenka.

Ak ho však necháte zopár rokov „vyzrieť“, stane sa z neho ten zlatistý mok plný komplexných chutí, ktorý si tak radi vychutnávame. A môžu za to práve procesy, ktoré prebiehajú medzi drevom a alkoholom. Taníny, lipidy, fenoly a iné zložky zo suda ovplyvňujú zrenie a zjemňujú alkohol. Na druhej strane drevo pohlcuje nežiadúce zložky a chute. Preto má každý master distiller svoje obľúbené sudy a tajné postupy, ako sudy používať, aby dosiahol správnu chuť tej „svojej whisky“.

Jedným z najčastejších sudov sú „čerstvé vypálené dubové sudy“.
Novým dubovým sudom sa vnútorná strana vypáli plameňom tak, aby na doskách vznikla vrstva uhlia. Uhlie funguje ako filter a viaže na seba nechcené chute. Navyše dubové drevo má špeciálnu vlastnosť: urýchľuje proces zrenia. Dokáže za 5 – 7 rokov dosiahnuť rovnakú úroveň zrelosti, ako iné sudy dosiahnu za 10 – 12 rokov.

Druhým variantom bývajú sudy, v ktorých predtým zrelo sherry (alebo tiež "ex-sherry casks").
Ak si predstavujete, že sudy, z ktorých sa vyčerpá to najlepšie sherry, putujú rovno do Škótska, aby v nich zrela whisky, bohužiaľ, už dávno tak nie je. Vďaka niekoľkým byrokratickým a ekonomickým nevýhodám sa „sherry“ sudy pre pálenice vyrábajú – necháva sa v nich zrieť víno, z ktorého sa následne vyrába ocot.

Tieto sudy sú však zaujímavé, pretože v póroch dreva je nasiaknuté víno. Keď začne drevo nasiakavať whisky, vypúšťa víno do suda a vytvára tak bohaté úrovne chutí.


Každý sud má svoj príbeh

Hoci môže byť základná pálenka úplne rovnaká, po vyzretí nápoj z každého sudu whisky chutí trochu inak. Každé drevo uvoľní látky trochu inak a tiež miesto, kde sud s whisky zreje zásadne ovplyvní chuť. Vlhkosť a teplota ovplyvňujú chemické reakcie prebiehajúce v sude – a hoci sa pivniční majstri môžu snažiť ako chcú, podmienky nikdy nebudú úplne rovnaké a dokonalé.

V priebehu rokov či desaťročí sa ukážu aj malé odchýlky a vytvoria niečo unikátne.

Lenže to vy nechcete.

Keď si kupujete fľašu od Glenfiddich, chcete, aby chutila rovnako ako pred rokmi, keď ste ju mali prvýkrát. Keď držíte v ruke fľašu whisky od Laphroaig, nechcete, aby chutila ako Jameson. A preto sa whisky z jednotlivých sudov mieša dohromady tak, aby bola výsledná chuť jednotná – teda čo najpodobnejšia vytýčenému štandardu pálenice či liehovaru.

louis-hansel-7Mq6VuXqJAo-unsplash

Whisky z jedného suda

Ak ste však labužník a objavovanie je presne to, prečo whisky pijete, výrobcovia majú niečo aj pre ľudí, ako ste vy, ktorí vedia oceniť charakter alkoholu, vyrábajú tzv. série „single barrel“. Napríklad Jack Daniel‘s Single Barrel Rye je ražná whisky, ktorej každý barel je fľaškovaný osobitne.

Master distiller vyberie obmedzené množstvo sudov s najzaujímavejšou chuťou a každý nechá samostatne nafľaškovať, častokrát dokonca bez riedenia. Preto nechutia ani dve fľaše z tej istej edície rovnako a každá má svoj unikátny charakter. Každá fľaša je samostatným výtvorom a dokážete v nej objaviť nové úrovne chutí.

Ak chcete skutočne spoznať, čo znamená „single barrel“ whisky, máte iba jedinú možnosť. Ochutnať ju a presvedčiť sa. Využite príležitosť, skúste ražnú whisky od Jack Daniels z najnovšej série a zistíte, že tieto whisky naozaj majú čo ponúknuť.

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.