Rum
Najpredávanejšie
Milovníci rumu po celom svete za všetko vďačia jednej rastline: je ňou cukrová trstina. Pred stovkami rokov ovládol Európu enormný záujem o cukrovú trstinu, a v celom Karibiku sa začali tvoriť kolónie za účelom spracovania tohto sladkého pokladu prírody. Avšak produkcia cukru vytvára množstvo vedľajších produktov. Jedným z nich je aj melasa. Táto hustá tmavá lepkavá, a sladká látka v tej dobe nemala moc možností ďalšieho využitia. Pokiaľ však nebolo zistené, že melasa môže byť fermentovaná a potom destilovaná. Alkohol z nej sa tak rýchlo stal obľúbeným u pirátov, námorníkov a objaviteľov Ameriky.
Rum sa za krátku dobu stal kľúčovým prvkom neslávneho "otrockého trojuholníka". Briti posielali melasu do Nového Anglicka, kde sa premieňala na rum, z predaja ktorého sa financoval nákup otrokov v západnej Afrike, ktorí boli následne posielaní otročiť na plantáže cukrovej trstiny v Karibiku a Južnej Amerike. Zatiaľ čo pravidlá pre výrobu rumu sa v jednotlivých krajinách značne líšia, existujú dva hlavné typy rumov: SVETLÉ RUMY a TMAVÉ RUMY. Farba destilátu je primárne určená časom, ktorý strávil zrením v sudoch. Čím zreje rum v sude dlhšie, tým viac farby a chutí získava z dreva, z ktorého je vyrobený sud. Niektoré rumy zrejú v sudoch po sherry, alebo po bourbone a tým získavajú svoju unikátnosť. Odborníci tvrdia, že vyššia teplota a vlhkosť vzduchu v Karibskej oblasti napomáhajú zrýchliť dozrievanie rumu. Toto si však vyberá aj svoju daň, keďže až 7% rumu sa stratí odparovaním. Bez ohľadu na farbu, väčšina rumu je stále vyrobená z melasy, no niektoré značky, najmä z francúzskych kolónií v tichom a indickom oceáne používajú čerstvú šťavu z cukrovej trstiny, alebo panenský trstinový med.
- Biely Rum: Ako vyplýva z pomenovania, tento rum je číry a s ľahším telom, často s krátkym zrením a filtrovaním
- Zlatý Rum: Sú mierne komplexnejšie, ako biele rumy, a to vďaka zreniu v dubových sudoch, stále však vhodné na koktejly
- Tmavý Rum: Zrejú dlhšiu dobu, sú tmavej farby, a s plnším chuťovým profilom, ideálne na vychutnávanie počas dlhých večerov
- Ochutený Rum: Ochutené rumy sú obohatené príchuťou ovocia, ako je banán, mango, pomaranč, citrusy, kokosový orech alebo ananás. Zvyčajne obsahujú menej ako 40% alkoholu, aby vynikla chuť ovocia.
- Korenený Rum: Korenené rumy získavajú svoju unikátnu chuť vďaka jedinečnej kombinácií bylín a korenia, ktorá je znásobená zrením v dubových sudoch.
- Overproof / Naval Rum: Týmto prívlastkom sa označujú rumy, s vyšším podielom alkoholu, zvyčajne nad 65%