Nenechajte sa oklamať farbou: ako môže vyzerať kvalitná whisky?

Jantárová, mahagónová, načervenalá.. hlavne však poriadne tmavá. Presne tak by mala vyzerať poriadne vyzretá whisky, ktorá si odkrútila svoje roky v rôznych sudoch až pokým sa nedostala na náš stôl. Preto je farba obvykle jedným z najjednoduchších ukazovateľov kvality whisky. Viete na prvý pohľad rozoznať kvalitnú whisky? Zistíte to v tomto článku.

whiskey-3874925_640

Pred tým, než si povieme ako hodnotiť farbu whisky a ako ju môžeme využiť pri určovaní kvality, máme pre vás dôležitú otázku:
Viete, prečo má whisky svoju typickú farbu?

Rubínová, jantárová a zlatá


Keď sa whisky vypáli, je úplne priezračná - podobne ako slivovica, hruškovica či iné destiláty. Na rozdiel od nich však whisky zreje dlhý čas v drevených sudoch. Póry dreva nasakujú alkohol a ten rozpúšťa prirodzené farbivá a chuťové látky. Rokmi sa do alkoholu dostane toľko farbiva, až sa priezračná whisky stáva zlatým mokom, aký bežne poznáme.

Mohlo by sa teda zdať, že čím tmavšia whisky, tým kvalitnejší nápoj držíte v ruke.
Nie je to však až také jednoduché.

Každý sud má svoju farbu

Druh použitého suda môže ovplyvniť farbu do ktoréhokoľvek “smeru”.
Rôzne druhy dubu totiž majú vo svojom dreve rôzne množstvá farbiva, ktoré sa rôzne rýchlo rozpúšťajú. Sudy z amerického dubu zvyknú alkoholu odovzdať červenkasté odtiene, zatiaľ čo whisky zrejúca v sude z európskeho dubu sa bude vyznačovať jasnožltou farbou.

Tiež záleží na tom, koľký krát už v danom sude zrie alkohol. Staršie sudy už majú väčšinu svojich farbiacich látok odplavenú a preto za dlhší čas zafarbia alkohol oveľa jemnejším odtieňom, ako čerstvý sud ktorý v priebehu krátkeho času dokáže dodať alkoholu výnimočne sýtu farbu. Taktiež tradícia “vypaľovania sudov” má svoje zásluhy a vypálené sudy zafarbia alkohol oveľa menej ako ich “surové” náprotivky z rovnakého dreva.

Netreba zabúdať ani na jeden z najdôležitejších faktorov, ktorý hrá veľkú rolu aj v chuti whisky: veľká časť zreje v sudoch po inom alkohole - sherry, bourbone, portskom alebo napríklad rume. Póry dreva vždy nasiaknu predošlý alkohol, ktorý zostane uväznený v dreve. Naplnením čerstvou whisky sa póry otvoria a víno či pálenka sa uvoľnia do obsahu suda. A určite si viete predstaviť, čo sa stane s farbou alkoholu vo vnútri.
Sudy po sherry dajú whisky jasnú, gaštanovo hnedú farbu, zatiaľ čo zvyškový bourbon zafarbí alkohol oveľa jemnejšie, do svetlej hnedožltej. Portské dokáže dať whisky dokonca ružový nádych.

Pijeme aj očami

Ako sami vidíte, na farbu whisky vplýva veľmi veľa rôznych aspektov, z ktorých nie všetky sú pod našou kontrolou. Ako je potom však možné, že stovky fliaš z rôznych sudov najznámejších značiek sa v regáloch uniformne jagajú odtieňmi jantáru a zlata?

whisky-601215_640

Odpoveď je jednoduchá - farbivá.
Výrobcovia totiž veľmi dobre vedia, že farba je pre väčšinu kupujúcich rozhodujúcim faktorom, podľa ktorého určujú kvalitu whisky. Veľa značiek má svoju “tradičnú” farbu, na ktorú sú zákazníci jednoducho zvyknutí - a aby ju zachovali, pridávajú do alkoholu oficiálne povolené farbivá. Obvykle je to tzv. “kulér” - potravinársky karamel.

Vďaka nemu môže aj krátko zrejúca whisky získať farbu 21 rokov oddychujúceho pokladu a oklamať oko väčšiny z nás. Nemusí to však byť len zo zlým zámerom. Sme to koniec koncov my sami, kto by bol sklamaný ak by ikonický a u nás stále najpredávanejší Jack Daniels zrazu nemal svoju tradičnú, jantárovo-zlatú farbu.

Na farbu sa však nespoliehajte, nie je ukazovateľom kvality.

Čo to teda znamená pre nás?
V skratke by sa dalo povedať: farba nehrá rolu. 

Odborníci vám môžu povedať, že tmavšie whisky sa vyznačujú bohatšími a ťažšími chuťovými tónmi karamelu, orechov, rašeliny, či dymu, zatiaľ čo svetlejšie whisky sú viac ovocné, kvetové, otvorené a ľahšie. Neberte ich však príliš vážne. Hoci tieto pravidlá môžu vo všeobecnosti platiť, vďaka nepovinnému označovaniu pridaných farbív v niektorých krajinách je farba whisky prinajlepšom odrazovým mostíkom pri zisťovaní skutočných chutí.

Radi by sme to však zobrali z tej “pozitívnejšej” stránky a povedali vám: skúšajte whisky akejkoľvek farby. Nemajte predsudky alebo očakávania na základe toho, či je fľaša plná tmavšieho alebo svetlejšieho alkoholu. Pretože aj tá najlacnejšia akciová wiska z vášho reťazca, čo dubový sud nevidela ani z diaľky, môže mať tie najbohatšie tóny hnedej a červenej, zatiaľ čo dobre vyzretá kvalitná whisky môže byť svetlá ako jarný med.

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.