Radšej si urobte zásoby: japonská whisky bude nedostatkovým tovarom

V jednom z minulých blogov sme sa venovali kvalitným japonským whisky a zistili sme, prečo majú vysoký rating u kritikov a fajnšmerkov po celom svete. Dnes však pre vás máme smutnejšiu správu a to fakt, že väčšina veľkých výrobcov japonskej whisky prestáva vyrábať niektoré známe rady. Chcete vedieť prečo ich v budúcich rokoch nenájdete na pultoch? Čítajte ďalej.

Dnes sa každý deň vyrobí v Japonsku viac whisky, ako kedykoľvek predtým. Veľké spoločnosti ako Suntory, Nikka či Kirin Gotemba, rovnako ako mnoho menších páleníc, ktoré v posledných rokoch vyrástli po celom Japonsku, pripravujú úžasný alkohol a neustále experimentujú.
Napriek tomu však japonský kohútik rýchlo vysychá.

Dobieha nás minulosť

Aby sme pochopili prečo, musíme sa vrátiť až na prelom tisícročí. Vtedy sa totiž začala pripravovať pôda na dokonalú katastrofu, ktorú práve zažívame.
Japonský priemysel výroby whisky siahal v prvých rokoch nového tisícročia na svoje dno. Západný svet v tejto dobe ešte len objavoval jedinečnosť japonských whisky a záujem Japoncov o domáci zlatý mok bol taký malý, že pálenice začali obmedzovať výrobu na absolútne minimum.

Situáciu však zachránila publicita, ktorú japonským značkám získali 2 významné víťazstvá:

Prvým bola výhra ocenenia Best of the Best” (najlepší z najlepších) prestížneho Whisky Magazine pre 10 ročné Yoichi single malt z pálenice Nikka v roku 2001. Oči odbornej verejnosti sa tak upreli ku krajine vychádzajúceho slnka.

Druhým bol kritikmi ocenený film Stratené v preklade (2003) so Scarlett Johanssonovou a Billom Murrayom. Práve Bill Murray tu v jednej z ikonických scén točí reklamu na whisky od Suntory. Prostredníctvom filmu si japonskú whisky všimla široká verejnosť a onedlho sa začali fľaše od Nikka a Suntory distribuovať po celom svete. Japonským majstrom sa začali zlaté časy. Staré zásoby whisky sa predávali ako teplé rožky.
Problém bol však už za rohom.

Úspech zabíja

A prišiel v roku 2016. Malá kapacita výroby na začiatku 21. storočia sa odrazila v množstve kvalitnej whisky, ktorú boli schopné ostrovy vyprodukovať. K čoraz väčšiemu záujmu svetovej obce sa pridala ešte popularita japonského seriálu o Masataka Taketsuruovi zakladateľovi japonského priemyslu s whisky. Dopyt v krajine vychádzajúceho slnka rapídne stúpal a hoci sa produkcia zvyšovala každý rok od roku 2004, už nestíhala pokryť záujem domácich a celého sveta.
A nestíha to dodnes.

V Japonsku sa dnes uvoľňuje legislatíva (dovoľuje označovať ako japonskú whisky” aj importovaný alkohol zo zahraničia zmiešaný s domácou whisky) a panikáriace značky začínajú odstavovať produktové rady vyžadujúce dlhozrejúce whiskyNahrádzajú ich nezrejúcimi a neoznačenými variantmi, ako napríklad v prípade skvelej Nikka 12, ktorú nahrádza vekovo neoznačená Nikka Yoichi non age. Tiež ich rad jednosladových whisky už viac nenesie označenie veku alkoholu. Suntory zatiaľ odstavila výrobu 12-ročného Hakushu a 17-ročného Hibiki. Na poličkách už nenájdete ani Kirin Fuji-Sanroku od pálenice Gotemba.

japonska whisky

Spravte si zásoby

Ak patria japonské whisky medzi vaše obľúbené, určite by ste si teraz mali urobiť z tých najlepších fliaš poriadnu zásobu. Japonská whisky sa z tohto úderu bude spamätávať ešte niekoľko rokov, počas ktorých nemusíte tie najlepšie fľaše vôbec nájsť. Výber tých najlepších nájdete u nás.

Na túto nedostupnosť sa však môžeme pozerať aj ako na výhodu. V Japonsku v posledných rokoch vyrástlo veľa malých páleníc, ktoré vyrábajú whisky výnimočnej kvality. Možno namiesto overených mien dáte v budúcich rokoch prednosť menej známym kúskom, ako napríklad Togouchi 12 y.o. alebo Tokinoka Blended Black a objavíte, ako dokážu mladí výrobcovia prepojiť ducha tradície so zaujímavými experimentmi a priniesť tak úplne nové a nečakané zážitkyObjavte ich skôr ako ktokoľvek iný!

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.