Korok alebo screwcap? A záleží na tom vôbec?

''Určite nekupuj víno s tým kovovým skrutkovacím vrchnákom'' Aj vy ste už iste počuli dobrú radu od priateľa, odborníka na  všetko.

Ešte stále držíte v hlave predsudky voči screwcap-om? Poďme spoločne zahodiť „pocity” za hlavu a pozrime sa na fakty.

Zabudnite na fľašu

Hoci sa vám korok môže zdať ako veľmi tradičný spôsob zatvárania nádoby s vínom, pravdou je, že vo veľkom sa využíva len od začiatku 16. storočia. Aj keď ho poznali už starí Rimania (korkové zátky zalievali živicou), po takmer 8000 rokov sa víno uskladňovalo v malých súdkoch (ktoré zatvárali väčšinou drevenou zátkou) alebo v hlinených nádobách s vrstvou oleja a hrdlom zapečateným voskom (napr. grécke a egyptské amfory).

Až s príchodom 17. storočia sa začali vďaka novým technológiám výroby skla používať na skladovanie vína fľaše. Sklo vďaka svojej tmavej farbe tiež bránilo ultrafialovým lúčom, aby  prenikali k vínu a kazili ho. A spoločne s nimi sa vrátilo do módy aj používanie korku, ktorý svojou mäkkou štruktúrou dobre uzatváral hrdlá sklenených fliaš.

Bezkonkurenčne najlepší?

Hoci za posledných 400 rokov korok nepoznal konkurenciu, neznamená to ani zďaleka, že je bezchybný. Práve naopak.

Vinári vždy dobre vedeli, že sa do neho s obľubou púšťajú myši a potkany, ktoré boli trvalými obyvateľmi všetkých vínnych pivníc. Taktiež, ako každý prírodný materiál, podliehal vo vlhkom prostredí plesni - a zlú chuť spoločne prenášal aj do obsahu fľaše. Navyše, korok stále dýcha - pomaly prepúšťa kyslík do fľaše - čím pomáha oxidovať taníny a sulfidy vo víne. To môže byť výborné pri dlhozrejúcich vínach, ktorým pomáha v rozvinutí chutí - avšak pre vína, ktoré nie sú určené na archiváciu je to hotová skaza.

Aby sa vinári vyhli všetkým problémom, začali hrdlá fliaš pečatiť voskom, čím fľašu hermeticky uzatvorili.

IMG_20190701_073514

Súper na obzore

V 60. rokoch minulého storočia nastal „wine boom”.
Vyprodukovalo sa skutočne veľa dobrého vína, ale to isté sa nedalo povedať o korkoch, ktorých bol akútny nedostatok. Prestížne európske vinohrady vykúpili väčšinu svetovej produkcie korkov a vinári v Austrálii nemali ako fľaškovať svoju produkciu. Miestny vinohradník Peter Wall si preto nechal u francúzskej firmy Le Bouchage Mecanique vyrobiť ich patentované vrchnáčiky nazývané „screwcap”, ktoré sa na miestnom trhu veľmi rýchlo uchytili - a sú obľúbené dodnes. Dokonca 90% vínnej produkcie Nového Zélandu (ako napríklad vína Villa Maria) je dnes fľaškovanej práve so screwcap - mi.

U nás sú u neznalých víno pičov screwcapy často spájané s lacným a nekvalitným vínom, ale tento pohľad je relatívne klamlivý. Kovové vrchnáky totiž majú svoje opodstatnenie a dokonca môžu pomôcť chuti mladých a krátko zrejúcich vín. Nie sú horšie či lepšie - len jednoducho dobré na iné účely.

Rozstrel: Kto je lepší?

Povedzme si na rovinu, že oba varianty majú vo vinárstve svoje miesto.
Vo finále však rozhodujú vaše chuťové poháriky. A preto sme pre vás nakoniec vytiahli tie najväčšie výhody a nevýhody každého z nich. Pridali sme tiež niekoľko “zástupcov” každej skupiny na ochutnanie. Najlepšie totiž rozdiel spoznáte na vlastnej koži, teda na jazyku!

Korok

Výhody:

  • Vínu dovolí „dýchať” a môže pomôcť rozvinúť nové chute vo vínach s dlhším zrecím potenciálom 
  • Vďaka nedokonalostiam majú aj fľaše zrejúce na rovnakom mieste rôzny, jedinečný charakter
  • Z prírodných zdrojov, ekologický a nenáročný na výrobu

Nevýhody:

  • Môže zanechať vo víne tzv. „cork taint” - neželanú príchuť uvoľnenú z korku, ktorá pochádza napríklad zo škodlivín zachytených z ovzdušia, bielidiel použitých výrobcom zátok alebo spór húb rastúcich na strome a pod.
  • Nedovolí zachovať rovnakú chuť naprieč viacerými fľašami a bráni konzistentnosti chutí od jedného výrobcu
  • Drahší ako kovový alebo plastový vrchnák

Odporúčame:

Rutini Malbec 2015

Albert Bichot Domaine Long-Depaquit Chablis 2017

Elena Walch Grande Cuvée Beoyond The Clouds 2015

 

Skrutkovací uzáver (screwcap)

Výhody:

  • Ideálny pre svieže a mladé vína, ktoré si majú zachovať svoju sviežosť
  • „Čisté”, nedávajú vínu žiadnu príchuť a neuvoľňujú nečistoty
  • Jednoduché na otvorenie a lacné na výrobu

Nevýhody:

  • Nie je vhodný na skladovanie vín s dlhšou fľašovou zrelosťou
  • Nerozložiteľný, môže byť záťažou pre životné prostredie, pokiaľ je konzument nezodpovedný.


Čo vyskúšať:

Berta Pálava 2016

Nichta Fusion Rizling Rýnsky 2018

Velkeer Tri ruže 2018

Podeľte sa o váš názor v komentároch ⬇️⬇️⬇️

 

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.