Keď samuraj varí najlepšiu whisky: Škóti môžu len závidieť

Myslíte si, že po najlepšiu whisk(e)y musíte ísť až na nehostinné skalné bralá a bažiny Škótska? Odborníci si tým nie sú v posledných rokoch až takí istí. Zlatý mok z Japonska sa svojou kvalitou a chuťou určite vyrovná, ak aj častokrát nepredčí ohnivú vodu škótskych horalov. Poďte s nami odhaliť tajomstvo whisky z krajiny vychádzajúceho slnka.

shitota-yuri-BSIME04_KF4-unsplash

Japonsko a alkohol?
Každý z nás si určite spomenie na vysokú nádobu s tradičným saké a malé, plytké misky. Väčší znalci spomenú aj tradičné shochu či slivkové víno (volané umeschu). A fajnšmekri zameriavajúci sa na škótsky ľudový nápoj určite jednohlasne dodajú – whisky.

Ako sa to však stalo? Prečo je dnes japonská whisky, o ktorej nikto ešte pred pár desaťročiami nevedel, jednou z najkvalitnejších a najdrahších whisky na svete? A prečo je taká dobrá?
Poďme spoločne odkryť toto tajomstvo.

Priekopníci z Japonských ostrovov

Všetko sa to začalo presne pred storočím v roku 1918.
Japonská liehovarnícka firma Settsu Shuzo mala už dlhší čas nápad postaviť prvú japonskú pálenicu whisky. Oslovili vtedy 25-ročného Masataka Taketsuru, aby sa vydal na štúdium do škótskeho Glasgowa a naučil sa, ako pripraviť tú najlepšiu whisky.

Po dokončení štúdia a práci v niekoľkých známych škótskych páleniciach sa vrátil domov nielen s vedomosťami, ale aj s novou škótskou manželkou, Jessie Robertou Cowan. Do Japonska však prišli ťažké časy ekonomickej krízy. Jeho pôvodný patrón ho po odovzdaní vedomostí prepustil – čím si nechtiac vybudoval najväčšiu konkurenciu.

Po Masatakovi totiž ihneď chmatol Shinjiro Torii. Lekárnik, ktorý si urobil v Japonsku meno predajom portugalského vína, sa rozhodol založiť pálenicu japonskej whisky v Yamazaki, neďaleko Kyóta. Za 10 rokov testovania a skúšania spoločne vytvorili whisky, ktorá dokázala svojou chuťou osloviť japonské publikum, odlišné od zvyšku sveta. A zrodil sa úspech. Vznikla pálenica Suntory.

Taketsuru však vždy sníval o založení vlastnej pálenice. Ideálne miesto našiel na ostrove Hokkaido v oblasti Yoichi. Z celého Japonska mu práve toto miesto pripomínalo najviac Škótsko, a preto tu založil pálenicu dnes známu ako Nikka.

Japonská whisky dnes

Odkaz Masataka Taketsuru žije dodnes. Nikka a Suntory sú najväčšie japonské firmy vyrábajúce whisky. Okrem nich existuje ešte 6 ďalších páleníc, ktoré spoločne tvoria viac špeciálnych single malt whisky ako všetky škótske liehovary dohromady.

Tajomstvo výnimočnosti japonskej whisky je okrem kvalitnej vody, ktorá je absolútnym základom, aj niekoľko špeciálnych podmienok, ktoré nájdete len v Japonsku.

Jednotlivé pálenice sú od seba separované a priamo si konkurujú, vďaka čomu nevzniká veľa produktov, v ktorých by bol zmiešaný alkohol od niekoľkých výrobcov (ako býva na západe zvykom). Namiesto toho jednotlivé liehovary veľa experimentujú nielen s ingredienciami, ale tiež s postupmi: pestujú si vlastné odrody kvasníc a pracujú s rôznymi tvarmi liehovarnickych kotlov.

Japonskí páleníci sa vyznačujú veľkou citlivosťou pre detail a počas zrenia sudy často premiestňujú, ich obsah ochutnávajú a dokonca miešajú, aby dosiahli komplexnú a zaujímavú chuť. Japonsko má oproti väčšine krajín produkujúcich whisky odlišnú klímu – teplejšie letá a miernejšie zimy – vďaka čomu tiež whisky zreje trochu odlišnejšie a rozvíja rozdielne chute.

Ďalším unikátom tejto whisky je dub Mizunara, ktorý rastie iba na japonských ostrovoch. Pri zretí častokrát okrem sudov po sherry používajú Japonci aj čerstvé či vypálené sudy práve z tohto druhu dubu, ktorý dáva alkoholu úplne nové a nečakané úrovne.

alcohol-alcohol-bottles-bar-372959

Ako si najlepšie vychutnať japonský poklad?

Ak chcete zistiť, v čom skutočne tkvie tajomstvo japonskej whisky, najlepším kandidátom na prvé zoznámenie sa je Hibiki Harmony – blend vytvorený z najlepšej whisky vypálenej v troch liehovaroch spoločnosti Suntory: Yamazaki, Chita a Hakushu. Táto kombinácia whisky zrejúcich na niekoľkých miestach vás krásne uvedie do čara chutí japonskej whisky.

Čokoládové chute spojené s dotykom pomarančovej kôry sa na začiatku miešajú s náznakom medu. Neskôr pocítite význačnú chuť japonského dubu, ktorá vám ešte dlho zostane v ústach.

Japonské whisky sú dnes celkom vzácne. Ich kvalitu objavil západ len v posledných rokoch a dnes bývajú často nedostatkovým tovarom, pretože pred 12 či 17 rokmi nikto neočakával takýto záujem. My však pre vás máme niekoľko fliaš, ktoré sa hrdia bronzovou medailou v hodnotení najlepších whisky za rok 2017. Prezrite si našu ponuku japonských whisky.




Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.