Bez rozmýšľania: 9 rumov, ktoré zaručene nesklamú

Dostali ste chuť na dobrý rum, ale nechce sa vám nad výberom príliš uvažovať? Máme pre vás jednoduchý zoznam 9 rumov, ktoré stojí za to ochutnať.

 malte-wingen-q7LiHvJP4os-unsplash (1) (1)

 

Rum vyrobený a dozretý na úpätí vulkánu San Cristobal v Nicaragui z pálenice Flor De Caña je výnimočný nielen vďaka úžasným surovinám. Voda z podzemných rezervoárov, vulkanická pôda a priaznivé podmienky na zrenie vytvárajú rum s jemnou, ale zato komplexnou chuťou. Nájdete v ňom orieškové a karamelové tóny s elegantným a dlhým zakončením.

Destilovaný z čerstvo vylisovanej šťavy z cukrovej trstiny a označený francúzskou značkou kvality, AOC (Appellation d’Origine Contrôlée di Martinique). Desať rokov zrejúci v kombinácií čerstvých dubových sudov a znova vypálených sudov po bourbone, získava chuť karamelu a mandlí s výrazným ovocným záverom.

Poklad z paliarne Saint James na ostrove Martinique. Zmes niekoľkých 6-10 ročných rumov spoločne vytvára zaujímavú chuť škorice a zázvoru miešajúcu sa s ovocnými tónmi. Rovnako ako Clément 10 year, aj Tres Vieux sa vyrába z čerstvo lisovanej cukrovej trstiny, ktorá však musela vyrásť v prísne určenej oblasti Karibiku autorizovanej francúzskou smernicou AOC.

Netradičný panamský rum, ktorý zreje v sudoch po whisky po Jack Daniels. V tejto limitovanej zmesi nájdete rumy, z ktorých niektoré zreli aj viac ako 30 rokov. Chuť melasy a orieškov je veľmi “hladká” a po chvíli objavíte bohatú chuťovú paletu, ktorá sa vo vnútri skrýva.

Keď sa Bacardi rozhodne vytvoriť rum na počesť svojho zakladateľa, Dona Facunda Bacardi Masso, môžete si byť istí, že bude stáť za to. Zmes rumov zrejúcich 7-23 rokov sa vyznačuje netradičnou chuťou pečených banánov a hrozienok, preťatou tónmi muškátového orecha a čierneho korenia.

Zmes viac ako 40 rumov zo skladu najstaršej paliarne na svete, Mt. Gay. Ručne stáčané a balené, tieto fľaše odhaľujú charakter majstra Allena Smitha. Tri jedinečné úrovne chuti - karamelovo ovocná na začiatku, údeno-korenená na palete a zemito-tabakový chvost - sú skutočným zážitkom pre fajnšmekrov.

Paliareň Barceló každý rok vydáva malé množstvo rumu Premium Imperial Blend. Na 30. výročie si pre nás pripravili niečo skutočne výnimočné. 10 rokov zrejúci rum, ktorý následne dozrieva ešte 2 roky vo vínnych sudoch získava unikátnu chuť, ktorá stojí za vyskúšanie. Pálenie alkoholu takmer nepocítite, zato si však vychutnáte bohaté tóny vanilky, karamelu, čerešní a jemnú chuť vína.

Návrat ku koreňom rumu. Objavte ako chutí pravý, nedosládzaný jamajský rum. Odhalíte tóny kakaa a korenia, premiešané s údenou chuťou dubu. Ak máte radi rumy, ktoré vedia “kopnúť, Appleton Estate 21 bude pre vás ideálny. Po zaujímavej chuti na začiatku príde spoločne s chvostom poriadny neriedený alkoholový ťah.

Tento rum je výnimočný nielen chuťou, ale tiež celou prezentáciou. Keď vytiahnete fľašu z drevenej truhlice a ochutnáte, objavíte chuť anízu a sladkého drievka spoločne s chuťou červeného vína a pomaranča. A to všetko vďaka dozrievaniu v sudoch po bourbone a 2 rokoch v sudoch po sherry Pedro Ximénez.

Nadpis síce hovorí o 9 rumoch, avšak tento s poradovým číslom 10 pridávame ako bonusový, pretože je jednoducho dokonalý:

Plantation XO bol uvoľnený pri príležitosti 20. výročia Alexandra Gabriela na čele s Cognacom Ferrandom. Extra old je najstaršou rumovou zásobou spoločnosti, ktorá je vo veku 12 až 20 rokov a zrela v bourbonových sudoch. Vybraté rumy sa zmiešajú vo francúzskom Château de Bonbonnet a dozrievajú ďalej v malých francúzskych dubových sudoch po dobu 12 - 18 mesiacov. Dostupný je aj v darčekovom balení s pohármi.

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.