Viete kto sú jimadores? Ukážte svoje znalosti tequily v tomto rýchlom kvíze

Oblízať soľ, kopnúť do seba panáka a zakusnúť sa do citróna. Tento spôsob ako piť najznámejší mexický alkohol pozná snáď každý. Viete však, že pravý mexičan by tak svoju obľúbenú živú vodu nikdy nevypil? Poďte si overiť čo všetko viete o tequile v našom krátkom kvíze!

david-garcia-sandoval-h2-H_7FPbnw-unsplash

Tequilu, hoci ju mnohí považujú za “indiánsky nápoj”, svojim spôsobom priniesli do Mexika conquistadori. Pôvodní obyvatelia pili tzv. Pulque, čo bolo čosi ako pivo z agáve. Až španieli však priniesli technológiu pálenia, a začali vyrábať vlastnú variantu alkoholu z agáve - mezcal. A od neho je už len krôčik k našej obľúbenej tequile - o ktorej bude aj náš krátky kvíz.

Otestujte svoje vedomosti

Poďme sa pozrieť, koľko toho o tequile viete. Na koľko otázok o výrobe tohto alkoholu budete poznať správnu odpoveď?

 

  1. Začneme zľahka. Aký destilát sa môže nazývať Tequila?
    1. akýkoľvek destilát s viac ako 51% obsahom Agáve
    2. jedine pálenka z modrého Agáve vypálená v niekoľkých vybraných okresoch Mexika
    3. iba taký mezcal, ktorý je pripravovaný tradičnou metódou pálenia

  

  1. Agáve, z ktorého sa vyrába aj tequila je náročná rastlina. Pokým je zrelá na zber, trvá to od 8 až do 12 rokov. Viete však, čo je vlastne Agáve?
    1. druh kaktusu
    2. druh príbuzný asparágusu
    3. člen rodiny ľalií

  

  1. Z celej rastliny Agáve je dôležité iba tzv. srdce, vnútorná stonka rastliny. V ňom sa ukrývajú cukry, vďaka ktorým má tequila svoju nezameniteľnú chuť. Práca na plantáži nie je vôbec jednoduchá a zahŕňa veľa ľudí. Viete, koho na plantáži oslovujú “Jimador”?
    1. “majster záhradník” dozerajúci na rastliny Agáve
    2. zberač Agáve
    3. je to pomenovanie pre majiteľa agávovej plantáže

  

  1. Don Julio Gonzales, po ktorom je pomenovaná tequila Don Julio, bol jedným z revolucionárov tohto alkoholu. V lokálnej samohonke videl potenciál podobný ako v najlepších whisky či vínach - a začal ako prvý vyrábať kvalitnú tequilu pre fajnšmekrov. Čím svoju tequilu odlíšil od ostatných?
    1. do fľaše začal pridávať červa
    2. tequilu stáčal do ikonických ploských fliaš
    3. tequilu zafarboval karamelom

  

  1. Tequila môže zrieť v sudoch, podobne ako whisky. Podľa doby zrenia rozoznávame niekoľko druhov: nezrejúcu tequilu “Blanco”, rok či viac zrejúcu “Añejo” a tiež “Extra Añejo” - tequilu zrejúcu viac ako 3 roky.
    Aká tequila sa však nazýva “Reposado”?
    1. “Blanco” tequila s umelými farbivami, falošné “Añejo”
    2. tequila ktorá zrela menej ako rok
    3. tzv. “rezaná” tequila, mix Añejo a Blanco

  

BONUS: Na svete sa denne vypije 546 320 litrov tequily. Ktorá z týchto známych značiek má na tom najväčší podiel?

    1. José Cuervo
    2. Don Julio
    3. El Jimador

 

Máte tequilu v malíčku?

Tak čo?
Chcete vedieť ako ste dopadli v našom teste?

Vyhodnotenie bude jednoduché. Správna odpoveď sa pri každej otázke ukrýva pod písmenom B. Ak ste na všetkých 6 otázok odpovedali správne, ste na dobrej ceste stať sa skutočným odborníkom na tento skvostný nápoj.

Jediný spôsob, ako sa však stať skutočným majstrom je ochutnávať, cibriť si jazyk a neustále objavovať jej tajomstvá. A môžete začať hneď!

Stačí prvýkrát napriamo porovnať dve tequily, spraviť si malú domácu “ochutnávku”. Keď budete mať možnosť takto porovnať pálenku od rôznych výrobcov, jednoducho odhalíte širokú paletu chutí, ktorú vám môže dobrá tequila ponúknuť. Len si privoňajte - rozdiel je citeľný.

Zabudnite však na citrón a soľ, či pomaranč a škoricu! Tieto “tradície” sú v skutočnosti výmyslom marketingových oddelení. Mexičania si svoj národný nápoj vychutnávajú jednoducho čistý - a “exujú ho” alebo usrkávajú, tak isto ako my slivovicu.

francisco-galarza-hos80gyHotA-unsplash

Skúste si porovnať chute rôznych tequíl rovnakého zrenia. Ochutnajte Don Julio Blanco a Sierra Milenario Blanco. Obe sú nezrejúce, “blanco” tequily. Prvá sa však vyznačuje jasnou chuťou agáve, ktorá sa zachováva vďaka rýchlemu fľaškovaniu. Naopak Sierra Milenario je na trikrát destilovaný alkohol spracovávaný pri nízkej teplote. Aj vďaka tejto úprave jasnejšie vystupujú do popredia tóny čierneho korenia a sušeného ovocia, ktoré sú len podčiarknuté čistou chuťou agáve.

Chcete začať objavovať, čo všetko sa môže skrývať vo fľaši tequily?

Od dobrodružstva váš delí už len jeden klik.

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.